Hirdetés

garmin.lap.hu / Túra, geocaching GPS

Túra, geocaching GPS

A Garmin Chirp a legfrissebb technika: a vezeték nélküli kommunikációra képes készülékek jelentős része képes vele kommunikálni, a Chirp közelébe (kb. 10m) érve automatikusan veszik az onnan érkező adatokat, például egy következő pont koordinátáit, vagy egy megtalálás igazolásához szükséges jelszót.

Fogynak az államok - itt a Garmin Dakota sorozat. Az Oregon alá pozicionált érintőképernyős készülékek a Dakota 10 és Dakota 20 nevet kapták. Tesztkészülékünk egy Dakota 10 volt, de ez alapján kis fantáziával a család mindkét tagja feltérképezhető.

Ez a készülék egyértelműen azoknak ajánlott, akik kis méretben nagy tudást keresnek. Fontos az üzemidő, a strapabíróság. Az egyetlen kérdőjel, hogy miért nem inkább Oregon? Erre a kérdésre leginkább a méret, az ár, és az üzemidő, illetve a menthető trackek száma adhat választ. Kisebb a Dakota, gyengébb a kijelzője, viszont nagyobb az üzemidő, 10-szer annyi track menthető. Hogy még nehezebb legyen a döntés, az Oregon csak 10eFt-tal drágább.

A túra GPS-ek között az eTrex sorozat tagadhatatlanul egy alapértelmezett fogalom. A piacon 13 éve jelen lévő eTrex család tagjai folyamatosan változtak: színes kijelzőt, memóriakártya-foglalatot, egyre érzékenyebb vevőket kaptak. A készülékek háza alig változott, mindvégig maradt a klasszikus eTrex design, amit álmából felverve, sötétben kitapintva is felismert minden geokesser és techturista. Most igen komoly változás érte el az eTrex-eket: teljesen új házba költöztek, tudásuk a kornak megfelelően hízik, ráadásul elsőként szerepelhet a rendszerbeállítások között a "GPS+Glonass" menüpont.

Vannak az autós GPS-ek, és van a többi. A többi az a kategória, aminek az látja értelmét, aki nem négy keréken és aszfalton szeretne eljutni A-ból B-be, hanem C-ben akar valami olyat művelni, amihez egy autós GPS kábé olyan jó, mint kalapáccsal ampert mérni. Sikerült kezembe venni két olyan műszert, melyek egyike sem keverhető össze egy kalapáccsal. A Garmin GPSMAP 62 GPS inkább túrázós, igazán terepre való modell, a Garmin GPSMAP 78 GPS pedig inkább a vízre való. Céleszközök olyan extrákkal, amit egy "ájgó" soha nem fog tudni.

Régóta használok Garmin GPS-eket, az elmúlt tíz év túrázásra szánt típusaiból mindet próbáltam már. Ezért voltam különösen kíváncsi a GPSMAP 62 családra. 2001-ben eTrex Vistával kezdtem, szembesültem a korlátaival, igyekeztem tágítani a használhatóságát újrasugárzó antennával és külső Palm loggerrel. Viccesen nézhettem ki az erdőben seprűnyél végére erősített antennával és a logger vezetékeivel bekábelezve. Autós nyomvonal-rögzítésre csatasorba állítottam egy iQue-t, amivel egyszerre mentesültem az említett két nyűgös kiegészítőtől, majd elcseréltem a Vistát egy 76s-re, szereztem egy GPSMAP 60-at, végül kikötöttem a 60 CSx-nél. Utóbb megörököltem Moha bá öreg GPS V készülékét is, amit azóta is előszeretettel használok csiganyál-megerősítésre.

Megérkezett a népszerű GARMIN GPSMAP 62-es sorozat legújabb tagja, az 5 megapixeles kamerával felszerelt GPSMAP 62SC.

Fogynak az államok, ezúttal Montana lett a GARMIN új sorozatának névadója. Kipróbáltam ezt a nagyra nőtt Oregonnak tűnő készüléket, és megpróbáltam kitalálni, ki-mindenki tartozhat a célcsoportba. A bevezetőből is kitűnik, hogy a Garmin Montana – formáját és alapvető tulajdonságait tekintve mindenképpen – az Oregon sorozat okosabb tagjaihoz hasonlatos, így az összehasonlítás elkerülhetetlen. A Montana első tapintásakor a megszokott Garmin minőség érezhető, a szerkezet meglehetősen egyben van. Outdoor készülékekhez képest hatalmas érintőképernyő, jó fényerő és láthatóság ami elsőre feltűnik. A következő kellemes meglepetés a tápellátás megoldása: az alapcsomag része egy lithium-ion akku, de ha ez lemerül, akkor sincs baj: a Montana 3db. AA (ceruza) elemmel vagy akkumulátorral is üzemkész. Ez utóbbi bizony kötelező egy túrázásra (is) szánt GPS-nél, mert bár léteznek külső táp- és töltő megoldások, gyalogtúra közben az elemcserénél egyszerűbb eljárás még nem nagyon van. A teszten nálam járt Montana 600-as alapkészlete nem túl gazdag, az USB kábel és a hálózati töltő jár a készülékhez. A később érkező 650 és 650T modellek dobozai már az autós tartót is tartalmazni fogják.

Sokat gondolkodtam, kinek írjam meg ezt a tesztet? A legújabb Oregon ugyanis egy-két apróságban különbözik csak elődeitől, amolyan köztes típus a legtöbbet és a legkevesebbet tudó modellek között. Talán pont emiatt azoknak lehet érdekes, akik most veszik meg első igazi strapabíró, kirándulós GPS-üket. Azonban a kezdőknek az összes eddig megjelent teszt jó a kis eltérések miatt, aki meg amúgy is Garminos, a specből mindent tud, eldönti könnyen, váltani akar-e erre vagy sem. Maradtak tehát azok, akik régóta szemeznek a Garminnal, de jelenleg még PDA-val küzdenek, és vacillálnak egy használt Oregon vagy egy új 450-es, esetleg 550-es mellett. Igen, nekik szól ez az Oregon 450 teszt.

Megérkezett a Garmin Oregon 550. Egy új készülék mindig izgalmas, de itt most két olyan dolgot is bedob a Garmin, amit eddig nem láttunk tőle. Nyomogattuk, nézegettük, megjárattuk.

Meghatározás:

Outdoor, szabadidős, kézi, strapa bíró, vízálló, porálló, IPX7 tokozás, geocaching. Hazai, magyar nyelvű tesztek vagy éppen megjelenés előtt álló fontosabb Garmin GPS modellek gyűjteménye egy csokorba szedve. Ha valami kimaradt, a szerkesztő várja a modellre mutató teszt vagy hír linkjét, és szívesen kiteszi, ha az arra érdemes.

Szponzorált hirdetések

Hírlevél

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Túra, geocaching GPS
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés