Hirdetés

garmin.lap.hu / Túra, geocaching GPS

Túra, geocaching GPS

A Garmin Chirp a legfrissebb technika: a vezeték nélküli kommunikációra képes készülékek jelentős része képes vele kommunikálni, a Chirp közelébe (kb. 10m) érve automatikusan veszik az onnan érkező adatokat, például egy következő pont koordinátáit, vagy egy megtalálás igazolásához szükséges jelszót.

Fogynak az államok - itt a Garmin Dakota sorozat. Az Oregon alá pozicionált érintőképernyős készülékek a Dakota 10 és Dakota 20 nevet kapták. Tesztkészülékünk egy Dakota 10 volt, de ez alapján kis fantáziával a család mindkét tagja feltérképezhető.

A túra GPS-ek között az eTrex sorozat tagadhatatlanul egy alapértelmezett fogalom. A piacon 13 éve jelen lévő eTrex család tagjai folyamatosan változtak: színes kijelzőt, memóriakártya-foglalatot, egyre érzékenyebb vevőket kaptak. A készülékek háza alig változott, mindvégig maradt a klasszikus eTrex design, amit álmából felverve, sötétben kitapintva is felismert minden geokesser és techturista. Most igen komoly változás érte el az eTrex-eket: teljesen új házba költöztek, tudásuk a kornak megfelelően hízik, ráadásul elsőként szerepelhet a rendszerbeállítások között a "GPS+Glonass" menüpont.

Vannak az autós GPS-ek, és van a többi. A többi az a kategória, aminek az látja értelmét, aki nem négy keréken és aszfalton szeretne eljutni A-ból B-be, hanem C-ben akar valami olyat művelni, amihez egy autós GPS kábé olyan jó, mint kalapáccsal ampert mérni. Sikerült kezembe venni két olyan műszert, melyek egyike sem keverhető össze egy kalapáccsal. A Garmin GPSMAP 62 GPS inkább túrázós, igazán terepre való modell, a Garmin GPSMAP 78 GPS pedig inkább a vízre való. Céleszközök olyan extrákkal, amit egy "ájgó" soha nem fog tudni.

Régóta használok Garmin GPS-eket, az elmúlt tíz év túrázásra szánt típusaiból mindet próbáltam már. Ezért voltam különösen kíváncsi a GPSMAP 62 családra. 2001-ben eTrex Vistával kezdtem, szembesültem a korlátaival, igyekeztem tágítani a használhatóságát újrasugárzó antennával és külső Palm loggerrel. Viccesen nézhettem ki az erdőben seprűnyél végére erősített antennával és a logger vezetékeivel bekábelezve. Autós nyomvonal-rögzítésre csatasorba állítottam egy iQue-t, amivel egyszerre mentesültem az említett két nyűgös kiegészítőtől, majd elcseréltem a Vistát egy 76s-re, szereztem egy GPSMAP 60-at, végül kikötöttem a 60 CSx-nél. Utóbb megörököltem Moha bá öreg GPS V készülékét is, amit azóta is előszeretettel használok csiganyál-megerősítésre.

Megérkezett a népszerű GARMIN GPSMAP 62-es sorozat legújabb tagja, az 5 megapixeles kamerával felszerelt GPSMAP 62SC.

Fogynak az államok, ezúttal Montana lett a GARMIN új sorozatának névadója. Kipróbáltam ezt a nagyra nőtt Oregonnak tűnő készüléket, és megpróbáltam kitalálni, ki-mindenki tartozhat a célcsoportba. A bevezetőből is kitűnik, hogy a Garmin Montana – formáját és alapvető tulajdonságait tekintve mindenképpen – az Oregon sorozat okosabb tagjaihoz hasonlatos, így az összehasonlítás elkerülhetetlen. A Montana első tapintásakor a megszokott Garmin minőség érezhető, a szerkezet meglehetősen egyben van. Outdoor készülékekhez képest hatalmas érintőképernyő, jó fényerő és láthatóság ami elsőre feltűnik. A következő kellemes meglepetés a tápellátás megoldása: az alapcsomag része egy lithium-ion akku, de ha ez lemerül, akkor sincs baj: a Montana 3db. AA (ceruza) elemmel vagy akkumulátorral is üzemkész. Ez utóbbi bizony kötelező egy túrázásra (is) szánt GPS-nél, mert bár léteznek külső táp- és töltő megoldások, gyalogtúra közben az elemcserénél egyszerűbb eljárás még nem nagyon van. A teszten nálam járt Montana 600-as alapkészlete nem túl gazdag, az USB kábel és a hálózati töltő jár a készülékhez. A később érkező 650 és 650T modellek dobozai már az autós tartót is tartalmazni fogják.

Sokat gondolkodtam, kinek írjam meg ezt a tesztet? A legújabb Oregon ugyanis egy-két apróságban különbözik csak elődeitől, amolyan köztes típus a legtöbbet és a legkevesebbet tudó modellek között. Talán pont emiatt azoknak lehet érdekes, akik most veszik meg első igazi strapabíró, kirándulós GPS-üket. Azonban a kezdőknek az összes eddig megjelent teszt jó a kis eltérések miatt, aki meg amúgy is Garminos, a specből mindent tud, eldönti könnyen, váltani akar-e erre vagy sem. Maradtak tehát azok, akik régóta szemeznek a Garminnal, de jelenleg még PDA-val küzdenek, és vacillálnak egy használt Oregon vagy egy új 450-es, esetleg 550-es mellett. Igen, nekik szól ez az Oregon 450 teszt.

Megérkezett a Garmin Oregon 550. Egy új készülék mindig izgalmas, de itt most két olyan dolgot is bedob a Garmin, amit eddig nem láttunk tőle. Nyomogattuk, nézegettük, megjárattuk.

Meghatározás:

Outdoor, szabadidős, kézi, strapa bíró, vízálló, porálló, IPX7 tokozás, geocaching. Hazai, magyar nyelvű tesztek vagy éppen megjelenés előtt álló fontosabb Garmin GPS modellek gyűjteménye egy csokorba szedve. Ha valami kimaradt, a szerkesztő várja a modellre mutató teszt vagy hír linkjét, és szívesen kiteszi, ha az arra érdemes.

Outdoor, szabadidős, kézi, strapa bíró, vízálló, porálló, IPX7 tokozás, geocaching. Hazai, magyar nyelvű tesztek vagy éppen megjelenés előtt álló fontosabb Garmin GPS modellek gyűjteménye egy csokorba szedve. Ha valami kimaradt, a szerkesztő várja a modellre mutató teszt vagy hír linkjét, és szívesen kiteszi, ha az arra érdemes.

Szponzorált hirdetések

Hírlevél

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Túra, geocaching GPS
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés